Το σχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2016-2017 παρουσίασε πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne.
Oπως διαφαίνεται από το σχέδιο του προϋπολογισμού, είναι η «φιλική» στάση της προς τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, ενόψει και δημοψηφίσματος για παραμονή στην Ε.Ε., και, παράλληλα, η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, με το «βλέμμα στις επόμενες γενιές» όπως ανέφερε και σε σχετική ομιλία του Υπουργού που συνεπάγεται περαιτέρω μειώσεις δαπανών κατά €3,5 δισ. μέχρι το 2019-2020.
Ο κ. Osborne υπερασπίστηκε τη μέχρι σήμερα εφαρμοσθείσα πολιτική, δηλώνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει μειωθεί κατά τα 2/3 σε σχέση με το 2010, η ανεργία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η βρετανική οικονομία θα παρουσιάσει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το τρέχον έτος μεταξύ των χωρών του G-7, παρά την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας.
Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Προϋπολογισμού (OBR), ανέφερε ότι η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% το τρέχον έτος, 2,2% το 2017, 2,1% το 2018, 2,1% το 2019 και 2,1% το 2020. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι αναθεωρημένες προς τα κάτω, σε σχέση με το Autumn Statement, (έγγραφό μας 2600/3832/26.11.15) λόγω της χαμηλότερης των αρχικών εκτιμήσεων αύξησης της παραγωγικότητας του ΗΒ και της επιβραδυνόμενης παγκόσμιας οικονομίας.
Όσον αφορά στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, κ. Osborne παραδέχθηκε ότι βρέθηκε εκτός στόχων για το προηγούμενο οικονομικό έτος, λόγω των χαμηλότερων του αναμενομένου εσόδων, ενώ αναθεωρείται προς τα πάνω ο στόχος για τα επόμενα έτη. Πλέον, εκτιμάται σε 2,9% του ΑΕΠ για το 2016-17, και θα βαίνει μειούμενο μέχρι το οικ. έτος 2019-2020 οπότε αναμένεται μικρό πλεόνασμα (0,5% του ΑΕΠ).
“Βαρίδι” το δημόσιο χρέος
Το δε καθαρό δημόσιο χρέος θα ανέλθει το τρέχον έτος στο 83,7% του ΑΕΠ για να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, ανερχόμενο το 2020- 2021 σε 74,7% του ΑΕΠ, χάρις στο μειωμένο κόστος δανεισμού και στην πώληση μετοχών και στοιχείων ενεργητικού τραπεζών που είχαν αποκτηθεί για τη στήριξη αυτών στη διάρκεια της κρίσης. Ο πληθωρισμός, τέλος, θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα της τάξεως του 0,7%. Οι περικοπές δαπανών της Κεντρικής Κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν (επιπλέον 3,5 δισ. μέχρι το 2020) αντιστοιχούν σε περίπου 0,5% των συνολικών δαπανών αυτής.
Η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι περικοπές αυτές, σε συνδυασμό με τις περικοπές σε συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και σε κοινωνικές παροχές (ιδιαίτερη αναφορά γίνεται τις τελευταίες μέρες για τα επιδόματα ΑΜΕΑ) και την αύξηση των φορολογικών εσόδων θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα το 2019-20.
Μείωση του τέλους ακινήτων
Πέραν των ανωτέρω, κ. Osborne ανακοίνωσε σειρά μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης και του εισοδήματος, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεσαίου εισοδήματος. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, ανακοινώθηκαν η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 20% σε 17% το 2020, η μείωση των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις (business rate tax), η μείωση του Τέλους Χαρτοσήμου για Ακίνητα αξίας κάτω των €1,05 εκατ.
Ειδικά για τον τομέα πετρελαίου και αερίου, προωθείται η μείωση του Συμπληρωματικού Τέλους για το Πετρέλαιο και το Αέριο και ο μηδενισμός του Φόρου Πετρελαϊκών Εσόδων, μέτρο που θα ευνοήσει την εγχώρια πετρελαϊκή βιομηχανία, κυρίως στη Σκωτία, η οποία έχει επηρεαστεί αρνητικά από την κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Όσον αφορά στα νοικοκυριά, ανακοινώθηκε η αύξηση του αφορολόγητου ορίου από 11.000 σε 11.500 λίρες από το 2017 και η επιβολή του ανώτατου φορολογικού συντελεστή σε μεγαλύτερο ύψος εισοδήματος, η δυνατότητα νέου επιδοτούμενου από το κράτος αποταμιευτικού λογαριασμού για άτομα κάτω των 40 ετών (Lifetime ISA) και η διατήρηση του ΕΦΚ καυσίμων και αλκοολούχων ποτών. Η σταδιακή μείωση του Φόρου Κεφαλαιακών Κερδών από 28% σε 20% θα ευνοήσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.
Όσον αφορά στο σκέλος της αύξησης των δημοσίων εσόδων, η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση εσόδων κατά 12 δισ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων που μεταφέρουν κέρδη τους στο εξωτερικό, καθώς και των υψηλά αμειβόμενων εργαζομένων που εμφανίζουν τις αμοιβές τους ως δάνεια. Επίσης, αυξημένα έσοδα αναμένονται από την αύξηση του ΕΦΚ καπνικών προϊόντων και την επιβολή τέλους στα ζαχαρούχα ποτά, μέτρα τα οποία έχουν θετική κοινωνική απήχηση, καθώς συνδέονται με την προστασία της δημόσιας υγείας. Πέραν των ανωτέρω, κ. Osborne ανακοίνωσε αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές (οδικές, σιδηροδρομικές μεταφορές, αντι- πλημμυρική προστασία) και σειρά κοινωνικών μέτρων, ιδίως στους τομείς παιδείας και υγείας, με το βλέμμα, όπως ανέφερε, στις επόμενες γενιές