9 επιχειρηματικές συμφωνίες που αποτέλεσαν ορόσημο και ξεχώρισαν το 2015

Το 2015 ήταν ακόμη μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία, ωστόσο, υπήρξαν κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες που αποτέλεσαν ορόσημό της.
1.ΤΑΙΠΕΔ – FRAPORT
Τον τελευταίο μήνα της χρονιάς επέλεξε το ΤΑΙΠΕΔ για να οριστικοποιήσει το deal με την γερμανική Fraport, στα χέρια της οποίας πέρασε και επισήμως η εκμετάλλευση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
Παρά τις ενστάσεις αναφορικά με το τίμημα που δόθηκε από τους ξένους επενδυτές, η συμφωνία αναμένεται να αναδιαμορφώσει τον τουριστικό χάρτη και να ενισχύσει την τουριστική κίνηση, καθώς μπαίνει στη τελική ευθεία η αναβάθμιση των υποδομών των περιφερειακών αεροδρομίων τα οποία λειτουργούσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν από τον Στέργιο Πιτσιόρλα, πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και στελέχη της κοινοπραξίας Fraport-Slentel έρχονται σε συνέχεια της συμφωνίας που είχαν «κλειδώσει» νωρίτερα οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών (Ευκλ. Τσακαλώτος), Υποδομών (Χρ. Σπίρζης) και Αμυνας (Π. Καμμένος). Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα, ανέρχεται σε 1,234 δις ευρώ και η προκαταβολή θα καταβληθεί, με την ανάληψη της λειτουργίας η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο το 2016.
2. Metro – Βερόπουλος
Ένα deal που ξάφνιασε πολλούς ήταν αυτό μεταξύ της αλυσίδας σουπερμάρκετ ΜΕΤΡΟ της οικογένειας Παντελιάδη και της οικογενειακής επιχείρησης Βερόπουλος. Ενώ όλοι περίμεναν πως θα ευοδωθεί ο «γάμος» μεταξύ Σκλαβενίτη- Βερόπουλου, φαίνεται πως η «νύφη» το έσκασε την τελευταία στιγμή αλλάζοντας τα σχέδια της οικογένειας Βερόπουλου. Ωστόσο, τα γρήγορα αντανακλαστικά του Αριστοτέλη Παντελιάδη, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο τιμόνι της MEΤΡΟ, έδωσαν τη λύση στο παρά πέντε, κάνοντας πολλούς να μιλούν για τη συντομότερη διαπραγμάτευση που έχει γίνει ποτέ στα χρονικά του κλάδου. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, μετά από την σχετική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα περιέλθουν στη ΜΕΤΡΟ οι κεντρικές αποθήκες και το δίκτυο 180 καταστημάτων ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ που εκτείνεται σε 54 πόλεις της χώρας. Παράλληλα, η οικογένεια Βερόπουλου θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και τη Σερβία, όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα.
3. Εθνική Τράπεζα – Finansbank
Την πώληση των μετοχών που διαθέτει στην τουρκική Finansbank ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα τον Δεκέμβριο, αποκομίζοντας όφελος 2,75 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδας (ΕΤΕ) σύναψε σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ για την πώληση του 99,81% των μετοχών της στην τουρκική τράπεζα, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα 2,75 δισ. ευρώ. Η τράπεζα του Κατάρ, εκτός του αντιτίμου, θα αποπληρώσει και το χρέος μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 910 εκατ. δολαρίων, της Finansbank προς την ΕΤΕ, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα της ΕΤΕ κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ συνολικά.
4. Pharmathen – BC Partners
Το χάπι της «χρύσωσε» η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, συμφερόντων οικογένειας Κάτσου, έπειτα από την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ομίλου της από τον επενδυτικό όμιλο του εξωτερικού BC Partners, fund το οποίο έγινε ιδιαίτερα γνωστό από την επένδυσή του στη Regency Entertainment, αλλά και το ενδιαφέρον του για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Χάρη στο deal η Pharmathen, στην οποία τα αδέρφια Βασίλης και Νέλλη Κάτσου διατηρούν ένα σημαντικό μερίδιο μετοχών αλλά και τη διοίκηση της επιχείρησης, εδραιώνει ακόμη περισσότερο τη θέση της στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά.Υπενθυμίζεται πως η Pharmathen μέσα στην κρίση αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 500 και ο στόχος που έχει τεθεί για το 2015 είναι ο τζίρος της να διαμορφωθεί στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
5. Χήτος – Green Cola
Δυναμική τοποθέτηση στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών έκανε η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε. που εμφιαλώνει και διακινεί το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, καθώς στα χέρια της πέρασε το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας εμφιαλώσεως ΕΠΑΠ , η οποία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα παραγωγής και χρήσης των προϊόντων Green Cola για την Ελλάδα και δώδεκα ακόμη αγορές του εξωτερικού. Η συμφωνία μεταξύ Green Cola Hellas και του επιχειρηματία Γιάννη Χήτου, αποτυπώθηκε με την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού μετόχων, ενώ καταρτίστηκε το πρώτο 5ετές επιχειρηματικό της πλάνο, με έμφαση στην επέκταση στις αγορές του εξωτερικού.
6. Sarantis – Polipak
Λίγο πριν «εκπνεύσει» το 2015 η διοίκηση του ομίλου Σαράντη ανακοίνωσε την ολοκλήρωση εξαγοράς της πολωνικής εταιρείας προϊόντων συσκευασίας πολυαιθυλενίου Polipak. Η κατά 100% θυγατρική της Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ, Sarantis Polska S.A., υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Polipak, εξαγορά που αυτοχρηματοδοτήθηκε από τον όμιλο Σαράντη και το κόστος της ανήλθε σε 4,5 εκατ. ευρώ. Η κίνηση έγινε αφενός για την ενίσχυση της γεωγραφικής παρουσίας του ομίλου Σαράντη, τόσο σε αγορές που ήδη δραστηριοποιείται, όσο και σε νέες που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης.
7. Chipita – ΝΙΚΑΣ
Έως την άνοιξη του 2016 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ από την ομάδα μετόχων της Chipita και την επενδυτική εταιρεία Impala Invest. Πρόκειται για μια συμφωνία που θα δώσει περεταίρω ώθηση στην ελληνική εταιρεία. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος επέλεξε να επαναφέρει την έδρα της Chipita από την Κύπρο στην Ελλάδα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και ανακοίνωσε ενώπιον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ότι σχεδιάζει επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ στον τομέα της παραγωγής τομάτας με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας μέσω της Wonderplant, με στόχο την υποκατάσταση των εισαγωγών σε ποσοστό 30%.
8. HELLENIC SEAPLANES – NRG- GLOBILED
Στον κλάδο του τουρισμού επενδύουν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες αφού παραδοσιακά θεωρείται το ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο. Ο όμιλος Χανδρή, πίσω από τον οποίο βρίσκεται μια από τις ισχυρότερες εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας, επέλεξε να τοποθετηθεί στον κλάδο των υδροπλάνων συνάπτοντας στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την εταιρεία Hellenic Seaplanes. Η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να φτάσει τις ?300.000-?450.000 ανάλογα με τις ιδιαίτερες προδιαγραφές του κάθε υδατοδρομίου, ενώ στόχος της NRG είναι τα υδατοδρόμια να έχουν κατασκευαστεί εντός του 2016. «Crash Test» θα αποτελέσει και για τον όμιλο GlobiLED η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Seaplanes.
9. Travelplanet24 – Airtickets
Τον Μάρτιο του 2015 η Travelplanet24 και η airtickets πήραν τη στρατηγική απόφαση να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ενισχύσουν τη θέση τους σε υπάρχουσες και νέες αγορές, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη e- commerce επιχείρηση στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους δύο πιο ισχυρούς παίχτες στην εγχώρια αγορά των online travel agencies, με εξίσου ισχυρή θέση στις αγορές του εξωτερικού και η συγχώνευση αυτή τοποθετεί τις δύο ελληνικές εταιρείες στη νούμερο ένα θέση στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στην Ευρώπη, με συνολικό τζίρο πωλήσεων 570 εκατ. ευρώ.

cityportal.gr

Μοιράσου το:

Διατήρησε το momentum

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο για να λάβεις τις πιο αποτελεσματικές marketing πληροφορίες δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης. Πάρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό δωρεάν.

* Επιπλέον, θα έχεις άμεση πρόσβαση στο μυστικό μας marketing σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη και που φέρνει πελάτες και πωλήσεις από το μηδέν.