της Σουσάνας Κάλφα, Οικονομολόγου |
Σε μια Ελλάδα, που βρίσκεται σε εδώ και πολλά χρόνια σε οικονομική ύφεση και δυσχέρεια, ίσως να ακούγεται κάπως φαιδρό, κάποιος να γράφει και να συμβουλεύει για οικονομική επιτυχία.
Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να βάλει κάποιους και όχι όλους, να βγουν εκτός από το mindset της ανέχειας και της φτώχειας και να μπουν στο mindset της δράσης και της επίτευξης των οικονομικών και όχι μόνο, στόχων τους. Μερικοί βλέπουν την κρίση σαν καταστροφή – και μπορεί να είναι- αλλά το σίγουρο είναι οι αυριανοί οικονομικά επιτυχημένοι βλέπουν ότι η κρίση είναι ευκαιρία.
Όταν μιλάμε για οικονομική επιτυχία, οικονομική ανεξαρτησία και οικονομική αυτονομία, καλό θα είναι να έχουμε στο μυαλό μας, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε μαγικά ραβδάκια ή κοκαλάκια της νυχτερίδας που βοηθούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι (με θεμιτά μέσα). Απαραίτητο για να πετύχουμε κάτι είναι να το σχεδιάσουμε. Υπάρχει τρόπος και μέθοδος για να προβούμε σε αυτόν τον σχεδιασμό και έπειτα στην υλοποίηση της όποιας στρατηγικής αποφασίσουμε. Πάντα με εκπλήσσει, πώς είναι δυνατόν, επιχειρήσεις και επιχειρηματίες να λειτουργούν με τον αυτόματο πιλότο χωρίς στοιχειώδη προϋπολογισμό ή στοιχειώδες οικονομικό πλάνο και να προχωρούν κουτουρού, χωρίς να έχουν γνώση και επίγνωση για τα βασικά βήματα που τους βοηθά να επιβιώσουν αλλά και να αναπτυχθούν ώστε να έχουν και οικονομική επιτυχία.
Σε αυτό το άρθρο, θέλω να σου παρουσιάσω 4 βασικά βήματα για είσαι οικονομικά επιτυχημένος ή η επιχείρηση σου να έχει οικονομική αυτάρκεια και επιτυχία.
Ποιος είναι ο ορισμός της οικονομικής επιτυχίας;
Προσοχή: αυτά που θα πω, δεν είναι συμβουλές και tips για να γίνεις πλούσιος ή να πετύχεις οικονομικά γρήγορα. Το να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για να αισθάνεσαι ασφάλεια σχετικά με τα οικονομικά σου, παίρνει χρόνο, χρειάζεται ευστροφία, εξυπνάδα, απίστευτες ώρες έρευνας για τις νέες τάσεις της αγοράς και πώς μπορούν να εφαρμοσθούν στην δουλειά σου, καταγραφή των best practices και επιλογή αυτών που ταιριάζουν σε σένα και στον τρόπο σου. Είναι μια διαδικασία που αν δεν μπει στην σωστή θέση και προτεραιότητα τότε μπορεί να μεταμορφωθεί σε Σειρήνα και να παραπλανήσει τον καθένα από εμάς, σε ένα αέναο κυνήγι Αερόλιθου.
Ψυχραιμία λοιπόν.
Όλα θέλουν τον χρόνο τους.
Κάνε μου την χάρη και απάντησε στην ερώτηση:
- Τι είναι για σένα οικονομική επιτυχία; Πότε θα είσαι οικονομικά επιτυχημένος-η;
- Είναι να κάνεις μια άνετη και αξιοπρεπή ζωή;
- Είναι να έχεις ένα καλό αυτοκίνητο;
- Είναι να κάνεις ταξίδια πολλά;
- Είναι να αφιερώσεις την ζωή σου για έναν υπέρτατο σκοπό;
- Είναι να έχεις αρκετά χρήματα να σπουδάσεις τα παιδιά σου και να τα παντρέψεις;
- Είναι να κάνεις διακοπές πάνω από 20 μέρες τον χρόνο;
- Είναι να έχεις διαμάντια και ακριβά ρολόγια;
- Είναι να έχεις πολλούς και αξιόλογους ανθρώπους δίπλα σου;
- Είναι να έχεις φροντίσει να έχεις μια καλή αποταμίευση και να έχεις μια άνετη ζωή μόλις συνταξιοδοτηθείς;
- Είναι να έχεις μια καλή περίθαλψη και ασφάλεια υγείας;
- Είναι να μπορείς να σπουδάζεις και να αναβαθμίζεις την γνώση σου;
- Είναι να σφύζεις από υγεία και να κάνεις ριψοκίνδυνα σπόρ;
Το πως ο καθένας ορίζει και προσδιορίζει την οικονομική επιτυχία είναι κάτι προσωπικό και υποκειμενικό. Και ανάλογα με τα κριτήρια του, τότε μπορεί να επιλέξει να έχει και ένα ανάλογο role model για να τον εμπνέει και να τον καθοδηγεί.
Όπως και να έχει, χρειάζεται να αναρωτηθείς τι σημαίνει για σένα οικονομική επιτυχία, ώστε να γνωρίζεις ποιος είναι ο στόχος σου ώστε να τον πετύχεις.
Τα 4 βήματα για πετύχεις οικονομική επιτυχία – Μπορείς και εσύ να τα εφαρμόσεις!
Αφού λοιπόν, καταγράψεις και ορίσεις τι είναι για σένα, οικονομική επιτυχία, ας μιλήσουμε για τα 4 βασικά βήματα που θα σε βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. (Χρειάζεται να πω ότι αυτά είναι τα βασικά βήματα. Η όλη διαδικασία απαιτεί πολύ δουλειά και πολύ προετοιμασία. Εδώ θα πάρεις μια μικρή γεύση).
Βήμα #1- Να κρατάς και να καταγράφεις τους στόχους σου.
Αυτό προχωρά χέρι χέρι με τον ορισμό που έχεις δώσει για την οικονομική σου επιτυχία. Από την στιγμή που γνωρίζεις προς τα που θέλεις να προχωρήσεις, χρειάζεται να καταγράψεις όλα εκείνα που πρέπει να κάνεις για να φτάσεις στον στόχο σου.
Ένας από τους καλύτερου τρόπους είναι για να θέτεις στόχους και να τους πετυχαίνεις, είναι να καταγράψεις τους μακροπρόθεσμους στόχους. Μιλάμε για έναν χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας.
Αφού έχεις προσδιορίσει τι θέλει να πετύχει μακροπρόθεσμα, τότε πρέπει να θέσεις τα ενδιάμεσα βήματα, τα milestones, που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στο ποθούμενο.
Προσπάθησε ακόμα και σε αυτά τα ενδιάμεσα βήματα και milestones, να δημιουργήσεις ακόμα πιο μικρούς και μετρήσιμους στόχους.
Αυτή η λογική της στοχοθέτησης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχεις αυτό που θέλεις.Θυμήσου ότι η οικονομική επιτυχία είναι ένας μαραθώνας και οφείλεις να τρέξεις κάθε του μέτρο- χωρίς shortcuts 🙂
Βήμα #2- Ξόδευε λιγότερα από αυτά που κερδίζεις
Αυτό το βήμα είναι μεν το προφανές αλλά συνήθως παρουσιάζουμε ένα σωρό δικαιολογίες για να κάνουμε το αντίθετο.
Αναγνωρίζω ότι οι περισσότεροι Έλληνες είναι σε χρέος είτε άμεσα ( λόγω δανείων κτλ) είτε έμμεσα (λόγω νέων φόρων κτλ). Η διαχείριση των οικονομικών όταν υπάρχει χρέος είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη διαδικασία ειδικά όταν τα οικονομικά δεδομένα και οι μισθοί, άλλαξαν μέσα στην τελευταία 6ετία δραματικά. Παρόλαυτα, ακόμα σε αυτήν την περίπτωση, οφείλετε να ξοδεύετε λιγότερα από αυτά που κερδίζετε.
Υπάρχουν δυο τρόποι για να το καταφέρεις αυτό:
- Κράτα αρχείο με τα οικονομικά σου και κάνε ένα προϋπολογισμό ακόμα και αν τα οικονομικά σου αυτήν την στιγμή είναι πενιχρά. Κατέγραψε και υπολόγισε το κάθε ευρώ. Μην ξεφεύγεις από το πρόγραμμα σου
- Μείνει έξω από δάνεια κάθε μορφής και πιστωτικές κάρτες. Συμβουλεύω εδώ και πολλά χρόνια τους πελάτες μου να μην χρεώνονται. Όταν κάποιος χρωστά είναι ένας δείκτης ότι ξοδεύει κάποιος περισσότερα από αυτά που κερδίζει.
Στο βιβλίο του Thomas Stanley’s “The Millionaire Next Door”, παρουσιάζεται μια έρευνα που δείχνει ότι οι περισσότεροι εκατομυριούχοι κατάφεραν να μείνουν εκτός δανείων και χρέους και οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους που έχουν οικονομική επιτυχία.
Βήμα #3- Να είσαι άνθρωπος που προσφέρεις
Αυτό μπορεί να ακούγεται λιγάκι θρησκευτικό ή να έχει μια εσωτερική διάσταση. Αλλά δεν είναι. Είναι σαν να υπάρχει ένας αδιόρατος νόμος που ανταποδίδει τα μέγιστα στον άνθρωπο που προσφέρει στους γύρω του Είναι, θα λέγαμε, ο νόμος της ανταποδοτικότητας.
Μπορείς να κατεβάσεις εδώ το ebook “Χαρούμενοι Άνθρωποι- Χαρούμενες και Αποδοτικές Επιχειρήσεις” για να καταλάβεις τι εννοώ.
Βήμα#4- Επένδυσε
Για να γίνεις πιο πετυχημένος οικονομικά είναι απαραίτητο να βάλεις στο μυαλό σου και στο πρόγραμμα σου κάποια μορφή επένδυσης. Υπάρχουν πολλά είδη επένδυσης και πίστεψε με δεν χρειάζονται πάντα χρήματα. Δεν αναφέρομαι μόνο σε επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, μετοχές, ομόλογα, σπίτια, γή, επιχειρήσεις αλλά και σε:
Γνώση και Δεξιότητες – το επενδύει κάποιος στην γνώση και στην ανάπτυξη μιας δεξιότητας, αν αυτή αξιοποιηθεί σωστά, είναι πραγματικά μια επένδυση με μεγάλη απόδοση στην καριέρα σου.
Υγεία και Συνήθειες που την προάγουν. Οι υγιεινές συνήθειες σε βοηθάν να έχεις περισσότερη ενέργεια, να σκέφτεσαι πιο καθαρά και να εργάζεσαι πιο αποδοτικά. Όσο πιο υγιής είσαι, τόσο πιο καλά και αποτελεσματικά πετυχαίνεις τους στόχους σου.
Ανάπτυξη υγιών σχέσεων. Το να επενδύει κάποιος σε ανάπτυξη υγιών και καλών σχέσεων με την οικογένεια του, τους φίλους του, τους συνεργάτες του είναι κάτι που μας αποδίδει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ο άνθρωπος οφείλουμε να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος μας.Όσο επενδύουμε σε σχέσεις φροντίδας, σεβασμού, ενδιαφέροντος τόσο πιο ευτυχισμένοι και πληρέστεροι αισθανόμαστε, τόσο μεγαλύτερη βοήθεια έχουμε στο να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Όλα είναι αλληλένδετα και συνδεδεμένα.
Η οικονομική επιτυχία θέλει οργανωμένο σχέδιο και πλάνο δράσης
Αυτά λοιπόν είναι τα 4 βασικά βήματα για να οργανώσεις και να πετύχεις την οικονομική σου επιτυχία. Δεν είναι ασφαλώς μια εύκολη διαδικασία. Είναι απαραίτητο να οπλισθείς με πολύ υπομονή, καθαρό μυαλό και εργατικότητα και να θυμάσαι πάντα ότι σε αυτήν την διαδικασία δεν υπάρχει μαγική συνταγή αλλά οργανωμένο σχέδιο και διάθεση να υλοποιήσεις το πλάνο δράσης σου. Μην ξεχνάς ότι ο πιο πλούσιος άνθρωπος είναι ο αυτάρκης.
epixeiro.gr