Χρονιά έντονης κινητικότητας στο πεδίο των συγχωνεύσεων και εξαγορών εκτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος ότι θα είναι το 2016, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η ελληνική οικονομία δεν θα υποστεί κάποιο νέο, ισχυρό σοκ, όπως αυτό του περασμένου καλοκαιριού. Την ίδια ώρα, τα δραματικά αυτά γεγονότα για την ελληνική οικονομία επιτέλεσαν καθοριστικό ρόλο στις
ανακατατάξεις του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, καθώς ανέδειξαν ίσως με τον πιο σαφή τρόπο ποιες εταιρείες αντέχουν, ποιες έχουν προοπτική βιωσιμότητας και ποιες «έχουν θέμα». Ρόλο καταλύτη αναμένεται να διαδραματίσει και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που επιτρέπει την πώλησή τους σε μη τραπεζικά ιδρύματα (funds), ενώ απεμπλοκή των όποιων σχεδίων για αναδιαρθρώσεις που υπήρχαν ήδη από πέρυσι εκτιμάται ότι θα επιφέρει η αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών, διαδικασία η οποία μόλις ξεκίνησε.
Δύο μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες αναζητείται βιώσιμη λύση είναι η κορυφαία, από πλευράς δικτύου, αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» και η γαλακτοβιομηχανία Μεβγάλ. Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να στηρίξουν τη «Μαρινόπουλος», όχι μόνο διότι οι οφειλές της εταιρείας προς αυτές είναι συγκριτικά μικρές σε σχέση με τις οφειλές προς τους προμηθευτές. Αυτό που φοβούνται οι τράπεζες είναι ότι μια μεγάλη εμπλοκή στη «Μαρινόπουλος» θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις εταιρείες-προμηθευτές της αλυσίδας. Στελέχη της «Μαρινόπουλος» επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν αναζητείται αγοραστής και η οικονομική θέση της εταιρείας θα αντιμετωπισθεί με συνέχιση του τραπεζικού δανεισμού και πιθανόν νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα μετέχει κυρίως η οικογένεια Μαρινόπουλου, κλείσιμο ίσως ακόμη κάποιων καταστημάτων που θεωρούνται μη αποδοτικά, διακανονισμό με όλους τους προμηθευτές και εξορθολογισμό του προϋπολογισμού για προσφορές, μάρκετινγκ και διαφήμιση. Πληροφορίες από την αγορά, πάντως, επιμένουν ότι ενδιαφέρον για την περίπτωση έχει επιδειχθεί από την «ΑΒ Βασιλόπουλος» κυρίως για τα μεσαίου μεγέθους καταστήματα της «Μαρινόπουλος».
Ρευστό συνολικά στον όμιλο Μαρινόπουλου εκτιμάται ότι θα εισρεύσει εάν ευοδωθεί το σχέδιο για πώληση πακέτου μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας Φαμάρ.
Γρίφος για δυνατούς λύτες θεωρείται η περίπτωση της Μεβγάλ, καθώς εμπλέκονται δύο οικογένειες με διαφορετικά σχέδια η κάθε μία, η «Δέλτα Τρόφιμα», οι πιστώτριες τράπεζες, αλλά και ξένα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η λύση που φέρεται να προκρίνουν οι τράπεζες είναι η εξαγορά της εταιρείας από σχήμα στο οποίο θα μετέχει ξένο fund και η «Δέλτα Τρόφιμα». Η «Δέλτα Τρόφιμα» (εταιρεία της Vivartia του ομίλου MIG) όχι μόνο κατέχει το 6,5% της Μεβγάλ αλλά και δραστηριοποιείται και η ίδια στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Υπενθυμίζεται πως έχει προσφύγει στα δικαστήρια κατά της διοίκησης της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας για αθέτηση των όρων του προσυμφώνου, το οποίο είχαν συνυπογράψει την άνοιξη του 2014 και προέβλεπε την εξαγορά από τη Vivartia του 43% που κατέχουν στη Μεβγάλ οι οικογένειες Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου.
Δρομολογημένες από την άλλη -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θεωρούνται οι εξελίξεις στην αλλαντοβιομηχανία «Νίκας». Η πολυαναμενόμενη από πέρυσι εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εισηγμένης από ομάδα μετόχων της Chipita με επικεφαλής τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την επενδυτική εταιρεία Impala Invest εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί το αργότερο την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, η συμφωνία μεταξύ αγοραστών, πωλητή και τραπεζών έχει ουσιαστικά επιτευχθεί και η καθυστέρηση στην ανακοίνωσή της οφείλεται στην πολυπλοκότητα των νομικών κειμένων
Την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εκτιμάται ότι θα εκδοθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου, αναμένει η Metro AEBE για την εξαγορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της «Βερόπουλος». Τέλος, η «Μασούτης» κινείται για εξαγορά μεσαίου μεγέθους αλυσίδας στην Αττική.