του Γιώργου Γκέκα |
Το ελαιόλαδο είναι ένα καταπληκτικό προϊόν όχι μόνο διατροφικά αλλά και εμπορικά. Τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, μπορούν να μετατραπούν σε μοναδικά εμπορικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κτίσιμο επιτυχημένης εταιρικής επωνυμίας (Brand).
Παρακάτω αναφέρουμε επιγραμματικά τα στοιχεία του ελαιολάδου, όπου το τμήμα εξαγωγών, θα πρέπει να λάβει υπόψη κατά την διαδικασία προσέγγισης μιας νέας αγοράς, πριν και κατά την διάρκεια της εισαγωγής του σε μία αγορά.
Τα φυσικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου ως στοιχεία marketing
Κουλτούρα
Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει βαθιές ρίζες στην κουλτούρα αλλά και την ιστορία των ελλήνων. Ο ελληνισμός συνολικά, αλλά και ο κάθε τόπος ξεχωριστά, έχει συνδέσει την ιστορία και την παράδοσή του με το ελαιόλαδο. Όλα αυτά αποτελούν μοναδικά στοιχεία αλλά και ένα όγκο υλικού απόλυτα αξιοποιήσιμο για την δημιουργία εκπληκτικών ιστοριών και προϊόντικών μύθων, και συνεπώς το χτίσιμο μοναδικής ταυτότητας.
Θρεπτική αξία
Το ελαιόλαδο έχει εξαιρετικά υψηλή διατροφική αξία υπερέχοντας έναντι των άλλων φυτικών λαδιών. Οι διατροφικές ιδιότητες του ελαιολάδου οφείλονται στα μοναδικά και πολυάριθμα συστατικά τα οποία συγκεντρώνει και τα οποία το καθιστούν πρωταγωνιστή της υγιεινής διατροφής.
Tάσεις και ανάγκες των καταναλωτών
Το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι περιέχει μοναδικά συστατικά ιδαίτερα ευγερτικά για την υγεία του ανθρώπου, γεγονός που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την παγκόσμια τάση των καταναλωτών για υγιεινή διατροφή. Ο δε μεσογειακός τρόπος διατροφής έχει ταυτιστεί με την υγεία και την γεύση. Η προτίμηση στα γευστικά διατροφικά προϊόντα είναι μια άλλη επικρατούσα τάση παγκοσμίως. Και σε αυτήν την τάση το ελαιόλαδο μπορεί να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί ικανοποιητικότατα. Η γκάμα τόσο της ποικιλίας όσο και η έντασης της γεύσης, που μπορεί κάποιος να επιλέξει, είναι μεγάλη και εμπορικά αξιοποιήσιμη. Αυτό δίνει στον καταναλωτή την δυνατότητα να επιλέξει την γεύση που ταιριάζει στις διατροφικές του συνήθειες, αλλά και στον παραγωγό να επιλέξει (ή να εκπαιδεύσει) σωστά το κοινό του.
Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την γεύση του είναι:
- Η γεωγραφική περιοχή που παράγεται, σε άμεση συνάρτηση με το μικροκλίμα που του προσδίδει ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματα
- Η ποικιλία της ελιάς, ή το μείγμα ποικιλιών
- Ο τρόπος καλλιέργειας, και εν γένει παραγωγής του ελαιολάδου
Διατροφικές συνήθειες
Η διαδικασία εισαγωγής ενός διατροφικού προϊόντος σε μία νέα αγορά ανάγεται, σχεδόν πάντα, σε διαδικασία διείσδυσης στην κουλτούρα της αγοράς. Το ελαιόλαδο μπορεί να προσαρμοστεί και να υιοθετηθεί αρκετά ικανοποιητικά από τις περισσότερες κουζίνες του κόσμου. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντικαταστήσει λύπος, βούτυρο ή και σπορέλαια που συνήθως χρησιμοποιούνται. Του δίνει λοιπόν μία ευελιξία και μία προσαρμοστικότητα που άρει σημαντικά εμπορικά εμπόδια που έχουν άλλα διατροφικά προϊόντα λόγω της ασυμβατότητάς τους με τις τοπικές δίαιτες και γεύσεις.
Ευελιξία στην χρήση
Το ελαιόλαδο είναι ένα αρκετά πολυχρηστικό προϊόν, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα εμπορεύσιμο σε πολλές και διαφοροποιημένες αγορές, αφού μπορεί να ανταποκρίνεται σε πολλές και διαφορετικές ανάγκες και διατροφικές κουλτούρες.
Διατροφολογικά. Χάριν στις ιδιαίτερες διατροφολογικές του ιδιότητες μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές δίαιτες και να καλύψει διαφορετικές ανάγκες.
Μαγειρικά. Μπορεί να προσαρμοστεί και να εισαχθεί σε διαφορετικές κουζίνες ανά τον κόσμο, να προσθέσει γεύση και να προτείνει ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.
Καταναλωτικά. Ικανοποιεί διαφορετικές ανάγκες καταναλωτών. Τρόπου ζωής, διατροφικές συνήθειες, κοινωνικές, καλλυντικές, οικονομικές.
Αξία -Τιμή
Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν οποίο μπορεί να απευθυνθεί σε μια ευρεία γκάμα καταναλωτικού κοινού εξαιτίας της ευελιξίας που παρουσιάζει όσον αφορά την ποιότητα και την τιμή. Για παράδειγμα υπάρχουν ελαιόλαδα σε πλαστικό μπουκάλι που πωλούνται €3, αλλά και σε πολυτελείς συσκευασίες που πωλούνται πάνω από €50. Αυτή η ευελιξία του δίνει την δυνατότητα να στοχεύει σε τελείως διαφοροποιημένες αγορές και κανάλια διανομής. Μία επιτυχημένη τοποθέτηση προϊόντος πρέπει να ευθυγραμμίζει την Αξία με την Τιμή του. Το δίπτυχο αυτό προσδιορίζεται χαρακτηριστικά από 3 παράγοντες:
- Συσκευασία. Η συσκευασία καθορίζει σημαντικά το κόστος του προϊόντος καθώς επίσης και την εικόνα-αξία που προσδίδει στην αντίληψη του καταναλωτή.
- Ποιότητα. Είναι αναμφισβήτητα ένας παράγοντας που ποικίλει και σχετίζεται άμεσα με την μέθοδο παραγωγής, τις κλιματολογικές συνθήκες και την ποικιλία.
- Παραγωγή. Η διαδικασία καλλιέργειας,παραγωγής και επεξεργασίας, η πρώτη ύλη αλλά και τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι στοιχεία που επηρεάζουν την ποιότητα. Η ποσότητα παραγωγής και η σπανιότητα ή μη ενός ελαιολάδου μπορούν ταυτόχρονα να του προσδώσουν αξία αλλά και κόστος.
Χρόνος ζωής στο ράφι
Έχει ένα χρόνο ωφέλιμη ζωή στο ράφι, σε κατάλληλες συνθήκες. Αυτό είναι ένα εμπορικό και διαπραγματευτικό πλεονέκτημα που του δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσει βασικά στοιχεία του μαρκετινγκ.
Την συσκευασία. Δεν είναι άμεσα αναλώσιμο οπότε μπορούμε και πρέπει να επενδύσουμε στην συσκευασία του. Είναι σε υγρή μορφή οπότε μας δίνει την ευελιξία να χρησιμοποιήσουμε εντυπωσιακές συσκευασίες αλλά και διαφορετικά μεγέθη ώστε να απευθυνόμαστε αποτελεσματικά σε τελείως διαφοροποιημένες αγορές στόχους. Ο καταναλωτής θα χρησιμοποιήσει το προϊόν μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα γεγονός αυτό απαιτεί συσκευασίες που να το προστατεύουν αλλά ταυτόχρονα αισθητικά δημιουργικές και πρακτικές. Όλα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά στον σχεδιασμό μιας εταιρικής ταυτότητας.
Τα logistics. Μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί εύκολα. Η μεγάλη διάρκεια ζωής μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε ακόμη και απομακρυσμένες αγορές με χαμηλό μεταφορικό κόστος.
Το τελικό κόστος-τιμή. Η μείωση του κόστους logistics σε συνδυασμό με την διάρκεια ζωής μειώνει την τελική τιμή και δίνει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στον πωλητή.
Τον τρόπος διάθεσης. Όλα τα παραπάνω, προσδιορίζουν σε σημαντικό βαθμό το τα κανάλια διανομής που θα χρησιμοποιηθούν, εξυπηρετώντας φυσικά τις ανάγκες του κοινού που απευθυνόμαστε.
epixeiro.gr