Εάν το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον προσέγγιζε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι τεχνολογικές startups και τα clusters πληροφορικής θα μπορούσαν να προσφέρουν στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι και 5 δισ. ευρώ ετησίως και 80.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας. Το ποσό αυτό είναι όσο περίπου το συνολικό πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές για τα επόμενα δύο χρόνια (5,4 δισ. ευρώ) προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, όμως, δεν αντικαθιστά μόνο την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Αλλά συμβάλλει ακριβώς στο αντίθετο, δημιουργώντας και θέσεις εργασίας.
Την απορία του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τη φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει και νέους φόρους στη νομίμως λειτουργούσα τουριστική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι τα προσδοκώμενα έσοδα από το τέλος διανυκτέρευσης στα καταλύματα μπορεί να φθάσουν τα 150 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι απώλειες εσόδων από την παραοικονομία των μισθώσεων σε ιδιωτικές κατοικίες ανέρχονται σε 270 εκατ. ευρώ.
Η δύσκολη έννοια των capital controls
Ο κ. Δ. Μάρδας την Τρίτη φάνηκε ότι μάλλον δεν έχει καταλάβει πως τα capital controls δεν επηρεάζουν τους ξένους τουρίστες. Προκειμένου να υποβαθμίσει τη σημασία τους, είπε ότι «ακόμη και οι τουρίστες τα ξέχασαν». Την Πέμπτη έδειξε ότι ίσως δεν έχει καταλάβει ούτε πως τα capital controls και συνολικά η αναταραχή στην οικονομία οδήγησαν σε ασφυξία τράπεζες και επιχειρήσεις και για τον λόγο αυτό άλλωστε απαιτήθηκε μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ετσι, αποφάσισε να αναρτήσει στο facebook στοιχεία που αφορούν έγκριση εισαγωγών προϊόντων που έγιναν από την Ηλεκτρονική Αθηνών. Για να δείξει ότι η εταιρεία δεν χρεοκόπησε λόγω αδυναμίας εισαγωγών. Μόνο που η εταιρεία δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι δεν μπόρεσε να κάνει εισαγωγές λόγω capital controls. Αντί να βγάζει αυτά τα συμπεράσματα ο κ. Μάρδας μήπως να εξηγήσει εάν επιτρέπεται να δημοσιοποιεί στα social media στοιχεία συναλλαγών επιχειρήσεων;
Η έκδοση ομολογιακού δανείου έως 30 εκατ. ευρώ είναι στα μελλοντικά σχέδια του ομίλου Fourlis. Η διοίκηση του ομίλου θέλει να υποστηρίξει τα επενδυτικά της προγράμματα στο εξωτερικό. Πιθανότατα η έκδοση του ομολογιακού της Fourlis να είναι από τις πρώτες που θα φιλοξενήσει η νέα αγορά εταιρικών ομολόγων που θα λειτουργήσει τον Μάιο.
Οι ξένοι επενδυτές της Ηλεκτρονικής
Ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα στην Ηλεκτρονική Αθηνών και στον γνωστό χρηματοοικονομικό οίκο Lazard; Η Lazard, όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο, κατέχει το 5,91% της ελληνικής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, που πριν από λίγες ημέρες πτώχευσε. Η ιστορία ξεκινάει το 2007, όταν έπειτα από ένα roadshow που έκανε η ελληνική εταιρεία στο Παρίσι, κάποιοι ξένοι επενδυτές αποφάσισαν να εισέλθουν στο μετοχικό της κεφάλαιο. Aρκετά αργότερα, η ελληνική εταιρεία κατάλαβε ότι οι ξένοι επενδυτές ήταν η γνωστή μας Lazard.
Υφεση 0,3% στην Ελλάδα φέτος προβλέπει η Τράπεζα HSBC
Ουδέτερη παραμένει η HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζοντας σε ανάλυσή της ότι οι δυσκολίες στην Ελλάδα παραμένουν, καθώς είναι μεγάλη η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών. Για την εγχώρια οικονομία προβλέπει ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί κοντά στο 0,3% για το 2016, ενώ για το 2017 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9%. Οπως σημειώνει, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την αξιολόγηση του νέου προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, ώστε να ξεκλειδώσει την εκταμίευση. Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί, αλλά και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν μεγάλες διαφορές σε πολλά θέματα.
kathimerini.gr