Η εξωστρέφεια θα βγάλει την οικονομία από την κρίση

Επενδύσεις και στροφή σε κλάδους προστιθέμενης αξίας θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη, δηλώνουν επιχειρηματίες και στελέχη. Οι ευθύνες του κράτους και τα λάθη του ιδιωτικού τομέα. Τα επιτυχημένα παραδείγματα στο επιχειρείν από την εκδήλωση της Direction Business Network.
Τέσσερα στα επτά ξυριστικά προϊόντα BIC που κυκλοφορούν παγκοσμίως γράφουν made in Greece, ενώ το εργοστάσιο της εταιρείας στην Ελλάδα είναι πιο ανταγωνιστικό όχι μόνο απ’ αυτό π.χ. της Γαλλίας, αλλά και από μονάδες που διαθέτει ο πολυεθνικός κολοσσός σε Μεξικό και Βραζιλία.
Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος ή για να είμαστε πιο ακριβείς η εξαίρεσηπου επιβεβαιώνει τον κανόνα. Διότι η πραγματικότητα, όπως αυτή παρουσιάσθηκε και αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Οι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργάνωσε την Παρασκευή η Direction Business Network είναι τελείως διαφορετική.
Αρνητικές καθαρές επενδύσεις –σ.σ. μόνο πέρυσι στο 8% του ΑΕΠ-, γραφειοκρατία, εχθρικό περιβάλλον το οποίο εξακολουθεί να θεωρεί λέξεις όπως «επιχειρηματικότητα» και «εξαγωγές» απαγορευμένες και ένας επιχειρηματικός κόσμος ο οποίος δεν κάνει πάντα την υπέρβαση.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τις επενδύσεις. Πέρυσι όπως είπε ο κ. Μιχάλης Μασουράκης Οικονομικός Σύμβουλος (Chief Economist) στον ΣΕΒ, οι επενδύσεις άγγιξαν τα 21 δισ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είχαν επενδυθεί κεφάλαια ύψους 34 δισ. ευρώ, μόνο και μόνο για να συντηρήσει η χώρα τις υπάρχουσες δομές της. Δηλαδή πέρυσι η Ελλάδα είχε καθαρές αρνητικές επενδύσεις ύψους 13 δισ. ευρώ που μεταφράζεται στο 8% του ΑΕΠ της. Αποτέλεσμα η χώρα να μην συντηρήσει ούτε αυτά που έχει, όπως είπε ο ίδιος.
«Για να γίνουμε κανονική χώρα», είπε ο κ. Μασουράκης, «θα πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, προκειμένου να φθάσουμε στο επίπεδο των άλλων χωρών».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα μας δεν είναι μια κανονική χώρα διότι εξακολουθεί να στηρίζεται σε παραδοσιακού κλάδους χαμηλής προστιθέμενης αξίας και να έχει πολύ μικρή έκθεση σε εξαγωγικούς κλάδους που θα μπορούσαν να δώσουν υπεραξία.
Και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Πισιμίση, διευθύνοντα σύμβουλο της BIC VIOLEX και Senior Vice President of BIC – Worldwide Industrial & R&D Director ξυριστικών του ομίλου BIC, «πρέπει να αποβάλλουμε τη σκέψη ότι είμαστε μικρομεσαίοι. Eίμαστε μικρομεσαίοι στην αντίληψη και στην νοοτροπία».
Ο ίδιος σημείωσε πως χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση και να αλλάξει νοοτροπία στο management.«Αποτυγχάνουμε στην επιχειρηματικότητα, διότι δεν αξιοποιούμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας», είπε ο ίδιος και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται το επιχειρείν από το κράτος δεν είναι επιδοτήσεις αλλά να ψηφίσει νόμους για τη μείωση της γραφειοκρατίας, πολιτική βούληση, καινοτόμες προσεγγίσεις και ανθρώπους που να μην προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα. «Αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία τότε δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα ποτέ», είπε ο κ. Πισιμίσης.
«Εξακολουθούμε μπουσουλώντας να προσπαθούμε σε ένα εχθρικό περιβάλλον, βομβαρδισμένοι με φορολογικά νομοσχέδια, σε μια αγορά που στενάζει, με capital controls, γραφειοκρατία και συνεχίζουμε να είμαστε εμπλεκόμενοι όχι πολιτικά αλλά οικονομικά», σημείωσε ο ίδιος.
Ο κ. Πισιμίσης ανέφερε ότι έχει καταντήσει ανέκδοτο η προσπάθεια που καταβάλλει μια επιχείρηση για να πάρει μια υπογραφή για να κάνει μια επένδυση, όταν την ίδια ώρα πολιτεία της Αμερικής όχι μόνο παρέχει τσάμπα τη γη και δίνει επιδοτήσεις για το ίδιο business plan, αλλά επί της ουσίας δεν αντιμετωπίζει τις επενδύσεις με τέτοια προχειρότητα.
«Όσα Μνημόνια και να υπογράψουμε, καταγγείλουμε ή σκίσουμε, αν δεν καταφέρουμε να φτιάξουμε επιχειρηματικές μονάδες εξωστρέφειας δεν υπάρχει δυνατότητα να αποφύγουμε την κρίση», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτη Κορκολή «το ταξίδι της άλλης Ελλάδας έχει ξεκινήσει ελπίζουμε την ύστατη ώρα να σας έχουμε συνοδοιπόρους», .
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος της ΒΙΑΝΕΞ σημείωσε: «ζητάμε τη διαμόρφωση μια εθνικής πολιτικής φαρμάκου που θα λαμβάνει υπόψιν της και την ελληνική παραγωγή». Σημειώνοντας με έμφαση «ότι και να κάνουν οι κυβερνώντες θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες».
Ο ίδιος αναφερόμενος στην παρουσία των προϊόντων που παράγει η εταιρεία του στην αγορά της Κίνας, είπε ότι στο σχεδιασμό είναι η επέκταση και σε άλλες ασιατικές αγορές αλλά και στη Νότια Αμερική.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΛΒΑΛ κ. Κωνσταντίνος Κατσαρός, ανέφερε πως αυτό που χρειάζεται ο επιχειρηματικός κόσμος είναι να υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας, δίκαιο φορολογικό καθεστώς, προφυλαγμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά την ΕΛΒΑΛ ο κ. Κατσαρός ανέφερε πως το νέο προϊόν που δημιούργησε αυτή πριν από λίγα χρόνια, -σ.σ. αφορά τα δάπεδα για φορτηγά ψυγεία- έχει κατακτήσει μερίδιο 80% στην ευρωπαϊκή αγορά. Ηδη γίνονται εξαγωγές σε Ρωσία και Αμερική ενώ «κοιτάνε», όπως είπε και την αγορά της Κίνας.
Νέο προϊόν πρόκειται να ρίξει στην αγορά τους πρώτους μήνες του έτους και η Creta Farms όπως αποκάλυψε από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης και ο κ. Δομαζάκης. Όπως είπε το νέο προϊόν θα είναι χωρίς ζωικό λίπος.
Επανεκκίνηση με υγιείς επιχειρήσεις
Από την πλευρά του ο κ. Β. Παπαλιός, πρόεδρος του εκδοτικού οργανισμού Direction, που διοργάνωσε την εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας βραβεύθηκαν οι Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας, σημείωσε πως: «η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα έρθει μόνο μέσα από τις υγιείς επιχειρήσεις που καλούνται να ηγηθούν διά του παραδείγματος τους, να επανατοποθετήσουν τα κέρδη τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».
«Πρέπει να γίνουν γενναίες μεταρρυθμίσεις, τομές στις σχέσεις δημόσιους και ιδιωτικούς τομέα και να υπάρξει ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο» είπε ο ίδιος.
Αυτοί είναι οι Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας
Στην εκδήλωση, που συγκέντρωσε την πλειονότητα των ανώτατων και ανώτερων στελεχών των εταιρειών που πρωταγωνίστησαν το 2014, βραβεύθηκαν οι 50 πρώτες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και πέντε επιχειρήσεις του δημοσίου, οι οποίες τα τελευταία πέντε χρόνια της οικονομικής ύφεσης (2010-2014), παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αθροιστική κερδοφορία (κέρδη προ φόρων) και αποτελούν τους Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας.
Τα στοιχεία βασίζονται στην 4η ετήσια έκδοση «ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – 2015», που περιλαμβάνει: τις ΤΟΡ 1.000 εταιρείες βάσει κύκλου εργασιών 2014 και τις ΤΟΡ 200 εταιρείες βάσει κερδών προ φόρων 2014.
Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν, βάσει σειράς κατάταξης αθροιστικών κερδών προ φόρων (2010-2014), είναι οι ακόλουθες:
Ιδιωτικός τομέας: ΟΠΑΠ, COSMOTE, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, JUMBO, FOLLI FOLLIE GROUP, ΜΕΤΚΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΑΛΦΑ – ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, NESTLÉ, ΑΚΤΩΡ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ, BIC ΒΙΟΛΕΞ, CROWN HELLAS CAN, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Ι. & Σ., ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ, ΒΙΑΝΕΞ, METRO, COLGATE PALMOLIVE, ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΕΛΒΑΛ, ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS, AUTOHELLAS (HERTZ), ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε. Ι., ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΦΑΡΜΑΤΕΝ, ΣΑΝΗ, BRISTOL-MYERS SQUIBB, L΄ORÉAL, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, ΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΤΑ ΚΑΕ ΣΥΣΤΕΜΣ, ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (ΒΙΚΟΣ), ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ, TOYOTA, OTEGLOBE, IBM, ΤΙΤΑΝ, CONTITECH ΙΜΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ και ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.
Δημόσιος τομέας: ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ και ΕΥΔΑΠ.
euro2day.gr

Μοιράσου το:

Διατήρησε το momentum

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο για να λάβεις τις πιο αποτελεσματικές marketing πληροφορίες δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης. Πάρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό δωρεάν.

* Επιπλέον, θα έχεις άμεση πρόσβαση στο μυστικό μας marketing σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη και που φέρνει πελάτες και πωλήσεις από το μηδέν.