Την απαλλαγή των πολύ μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση να δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις και να καταρτίζουν εκθέσεις διαχείρισης προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, με το οποίο ενσωματώνονται στην εθνική νομοθεσία οι κοινοτικές οδηγίες 2013/34/ΕΚ και 2014/95/ΕΚ. Με το ίδιο νομοσχέδιο καθίσταται υποχρεωτική η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και όχι εναλλακτικά στις ιστοσελίδες των επιχειρήσεων, ενώ συγκεκριμένες μορφές επιχειρήσεων θα υποχρεούνται πλέον να περιλαμβάνουν και δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης. Το νομοσχέδιο τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016.
Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι οι ακόλουθες:
• Οι ανώνυμες εταιρείες δημοσιεύουν στο ΓΕΜΗ τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, την έκθεση διαχείρισης και τη γνώμη του νόμιμου ελεγκτή εντός 11 μηνών από το κλείσιμο της χρήσης. Εάν το επιθυμούν, μπορούν να δημοσιεύουν τα παραπάνω και στην ιστοσελίδα τους, εφόσον αυτή είναι καταχωρισμένη στο ΓΕΜΗ.
• Απαλλάσσονται της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων χρήσης και της έκθεσης διαχείρισης οι πολύ μικρές εταιρείες, δηλαδή εταιρείες που δεν υπερβαίνουν τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω κριτήρια: σύνολο ενεργητικού 350.000 ευρώ, καθαρό ύψος κύκλου εργασιών 700.000 ευρώ και μέσο όρο απασχολουμένων 10 άτομα.
• Οι εταιρείες που συντάσσουν οικονομικές εκθέσεις με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) υποχρεούνται να τις δημοσιεύουν τόσο στο ΓΕΜΗ όσο και στην ιστοσελίδα τους, στην οποία μάλιστα πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια.
• Οικονομικές καταστάσεις υποχρεούνται να δημοσιεύουν και οι ομόρρυθμες εταιρείες στην περίπτωση που όλοι οι άμεσοι ή έμμεσοι εταίροι τους είναι ανώνυμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες ή ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες.
• Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες υποχρεούνται να περιλαμβάνουν στην έκθεση διαχείρισης και δήλωση εταιρικής διακυβέρνησης.
• Οι εταιρείες δημοσίου συμφέροντος που είναι μητρικές επιχειρήσεις μεγάλου ομίλου και το προσωπικό του υπερβαίνει τα 500 άτομα υποχρεούνται να περιλάβουν στην έκθεση διαχείρισης και μια μη χρηματοοικονομική κατάσταση που περιέχει πληροφορίες για τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων του ομίλου σε περιβαλλοντικά, εργασιακά, κοινωνικά θέματα, την καταπολέμηση της διαφθοράς κ.λπ.
• Οι μεγάλες ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξορυκτική βιομηχανία και στην υλοτόμηση πρωτογενών δασών οφείλουν να καταρτίζουν και να δημοσιεύουν σε ετήσια βάση έκθεση για τις πληρωμές που καταβάλλουν σε κυβερνήσεις.
• Οι γενικές συνελεύσεις των εταιρειών επιτρέπεται να γίνουν εντός δέκα μηνών από τη λήξη της χρήσης, αντί έξι μηνών που προβλέπεται σήμερα.
kathimerini.gr